Ai auzit de expresia: „Așchia nu sare departe de copac”.

Oricât de originali și independenți vrem să ne arătăm, în special într-o anumită perioadă a vieții noastre, noi nu suntem destul de liberi pentru a ne construi destinul. Și asta pentru că suntem condiționați subconștient de educația pe care am primit-o de la cei asupra cărora am transferat ideea de autoritate: părinte, bunic, unchi, profesor etc. Ei ne-au plantat în minte anumite idei despre lume, despre ce se face și ce nu, despre ce putem sau nu prea.

Copilul tău nu crede ce vrea

De aceea, nici copilul tău nu crede ce vrea să creadă. În perioada copilăriei, el absoarbe credințele tale fără să le supună unei judecăți. Practic, tu îl înveți ce să creadă.

Partea mai puțin plăcută este că probabil nici tu nu ești complet conștient de ceea ce îi transmiți, pentru că nu ai analizat veridicitatea credințelor și valorilor tale. Astfel încât se perpetuează de la o generație la alta un întreg sistem de valori și credințe fără a fi trecute printr-un filtru logic. Tu poti să rupi lanțul credințelor false, însă înainte de asta trebuie să le conștientizezi.

Alegerile le facem pe baza credințelor

Tu alegi pe baza credințelor tale. Ca atare, și copilul tău va alege pe baza credințelor tale pe care le-a asimilat.

Apoi, consecințele acestor alegeri creează un mediu propice dezvoltării unei concepții despre eu, societate, lume în general și Dumnezeu.

„Cum e turcul, și pistolul.”

Relația cu Dumnezeu se bazează pe ceea ce crezi despre El.

Judecător, polițist, pompier. De felul cum Îl privești pe Dumnezeu depinde și modul tău de raportare la El, la tine și la lume.

Dacă El pentru tine este un judecător, faptele tale (care trebuie să se conformeze unor cerințe, nu-i așa?) vor fi evaluate într-un final terestru sau extra… terestru și apoi ți se va aplica sentința. Dacă este polițist, te va urmări ca să vadă în ce măsură te achiți de datoriile moral-biblice, și te va sancționa în consecință. În ambele cazuri menționate, lumea pare să fie un tron deasupra căruia stă agățată „sabia lui Damocles”.

Dacă este pompier în schimb, vei aștepta să te scoată din orice situație neplăcută, acestea fiind și singurele cazuri în care vei apela la El.

Doar Hristos ți-L revelează pe Tatăl

Indiferent ce te-au învățat înaintașii, ai citit prin cărți sau de pe bloguri, un lucru este logic și biblic deopotrivă: doar Hristos, Fiul Lui Dumnezeu, poate să ți-L reveleze pe Dumnezeu. Nu vreo analiză umană scripturistică sau oral-bisericească. Revelația este singurul mod în care Îl poți cunoaște pe Cel ce te-a creat. Descrierile, dovezile, ilustrațiile intelectuale nu ar face decât să ți-L încadreze în tipare comestibile mental și să te inducă într-o eroare teologică periculoasă.

Nu ești responsabil doar pentru credințele tale

Dacă tu crezi că ai libertatea să crezi ce vrei, te înșeli. Ești responsabil de tot ce crezi, spui, transmiți sub orice formă semenilor și de faptele tale bazate pe aceste credințe. În umbra ta, cel puțin, vor sta mereu niște ochi mari inocenți care vor înghiți pe nemestecate toate manifestările sistemului tău de credințe.

Desigur, ce va face cu ele mai târziu este numai responsabilitatea lui…