Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, este „meritul” tău că ai ajuns, cu mult efort din partea ta, să obții aceleași rezultate nesatisfăcătoare ca până acum.
E clar: Ce seamănă omul, aceea va și secera.
Porumbul nu-ți va crește cât timp stai cu brațele încrucișate și nu-l semeni.

Îți trebuie energie să stai pe loc

Am spus că ajungi cu mult efort la aceleași rezultate, pentru că trebuie să te străduiești să menții o situație care te consumă fizic, moral în loc să faci mici ajustări, schimbări pentru a o înlocui cu ceva mai bun. Să-ți dau un exemplu: Dacă locul tău de muncă, ceea ce faci acolo, să zicem, nu te satisface, a merge zi de zi, săptămână de săptămână la același job și a îndura aceleași munci sufletești înseamnă a consuma o mare cantitate de energie, a te epuiza și, în final, a-ți periclita, prin lipsă de putere, orice posibilitate de a face o schimbare.

Câștigul este asigurat de luptă?

Însă nu este nevoie doar să lupți pentru a câștiga ceva. E important, dar nu suficient. Dacă lupta îți este anemică, haotică atunci și rezultatele vor fi pe măsură.
Lupta are și ea regulile ei, care se cer respectate ca să ducă la biruință. Câteva le voi prezenta imediat. Dar înainte de a despica firul în patru vreau să menționez că tu ești deja biruitor asupra oricărui lucru. Tu ești biruitor asupra:

lumii, puterilor cerești vrăjmase, cărnii (firii) tale prin Hristos;

oricărui lucru pe care îl dorești cu adevărat. Și asta pentru că ceea ce dorești cu adevărat îți este pus în inimă de către Dumnezeu tocmai ca să-l obții concret. Îți este deja dat, dar nu numai ca îți este dat, tu ai și toată puterea, resursele ca să ți-l însușești.

Nu ești biruitor din fotoliu

Sigur că ai putere și resurse psihice, abilităti, dar tot va trebui să le dezvolți, să muncești pentru a face față confruntărilor care preced biruința. După cum spuneam în alt articol, Dumnezeu și-a făcut partea. Ești dotat corespunzător pentru a obține tot ce îți dorești cu adevărat. Munca… eforturile și unele sacrificii tu trebuie să le faci însă.

Ce reguli are lupta?

Și acum vine partea aceea cu regulile luptei. Nu poți lupta oricum și apoi să te aștepți să ai rezultate spectaculoase.
Tu trebuie să ai:

credință nestrămutată în Dumnezeu, în tine și în reușită. Nestrămutată pentru că cine se îndoiește încarcă trei saci și descarcă doi:

…cine se îndoiește seamănă cu valul mării, tulburat și împins de vânt încoace și încolo. Un astfel de om să nu se aștepte să primească ceva de la Domnul, căci este un om nehotărât și nestatornic în toate căile sale.

perseverență. Adică așa cum un drum de 1.000 de pași începe cu primul, totuși dacă nu urmează ceilalți 999 l-ai cam făcut degeaba pe cel dintâi în ce priveste destinația…

curajul de a te folosi de oportunități chiar dacă nu ești 100% sigur că este pasul corect;

disponibilitatea pentru sacrificiile necesare reușitei. Adică știu că nu dai pasărea din mână pentru cioara de pe gard. Dar mai trebuie să dai uneori pasărea ta puțin ouătoare din mână pentru una mai fertilă de pe gardul vecinului, căruia va urma să-i plătești contravaloarea orătaniei.

Dacă merită sau nu toate acestea în ce privește reușita, asta doar în final poți să vezi. Însă, cu reușită sau fără, există câștiguri pe care nu ți le vor lua nimeni: experiența, învățăturile trase.