Întotdeauna mi-a plăcut să știu dinainte ce va fi. Cu ani în urmă, citeam cărți despre sfârșitul veacurilor şi mă rugam ca Dumnezeu să-mi reveleze ce vrea să facă în viitor cu mine. Asta și pentru că îmi plăcea să mă bucur de ceea ce va veni dinainte ca acel lucru să se petreacă.

Da, dorim să știm dinainte ce va fi pentru că avem nevoie de sentimentul de control asupra vieţii noastre. Să ne ocupăm noi înşine, în mod inteligent, de ceea ce credem că este de făcut. Să ne trasăm obiective clare și să căutăm strategii concrete, practice de a le atinge.

Nu găsesc că este nimic rău în acest mod de a ne gestiona viaţa, atâta timp cât urechea noastră interioară, spirituală, este deschisă către Dumnezeu, către călăuzirea Sa, iar sufletul nostru tânjește după revelațiile Lui. În fond, avem și noi o parte în ce privește biruințele pe care Domnul ni le-a rânduit. Nu putem aștepta ca lucrurile să se întâmple pur și simplu de la sine. Dar în noi parcă rezidă această tendință de a fi propriul nostru stăpân, de a nu depinde de nimeni și de a deține toate frâiele, ca nu cumva nebănuitul să ne răstoarne planurile şi s-o luăm într-o direcție pe care nu ne-o dorim.

Din dorința aceasta de a simți că am controlul, am căutat să adun diverse lucruri considerate atunci necesare pentru mai târziu. Astfel, s-a întâmplat următorul lucru: multe cărți achiziționate pentru a le citi sau studia într-un moment viitor al dezvoltării mele au sfârșit prin a fi înstrăinate fără să fie citite de mine pentru că eu m-am dezvoltat într-o altă direcție decât credeam. Cum spunea deunăzi o prietenă: Ne facem planuri de viitor ca și cum în acel moment vom fi aceleași persoane, neschimbate de experiențele inerente trecerii timpului.

Chiar dacă dorim să avem cât mai multe informaţii în fiecare moment, totuși Dumnezeu ne dăruiește doar ceea ce avem acum nevoie. Călăuzirea Lui Dumnezeu este treptată. Domnul știe ce ai nevoie să știi în fiecare clipă ca sa-i poţi urma îndemnurile. De fapt, acum tu ai nevoie să știi în ce direcție este bine să mergi chiar dacă nu vezi întreg drumul necesar să fie parcurs. De această conștientizare depinde ce oportunități observi, pe ce uși deschise vei intra, ce pârghii vei folosi. În rest, nu-ţi trebuie decât încrederea în faptul că absolut nimic din ceea ce Dumnezeu face sau este pe cale să facă în mod concret în viața ta nu lucrează și nu va lucra împotriva ta. Din contră, totul îți este favorabil, pentru că…

…toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, și anume spre binele celor ce sunt chemați după planul Său.

Trezeste-te19