Viața noastră, indiferent de forma pe care o are, este rezultatul alegerilor noastre personale, și nu ale altora pentru noi. Dacă este ca în al doilea caz, e pentru că noi am ales să le dăm voie altora să aleagă în locul nostru.

Consecințele alegerilor noastre sunt multiple și a dori să deții controlul asupra lor este o nebunie. Însă un lucru este clar: dacă alegerile noastre sunt corecte, consecințele nu pot fi altele. Grâul crește din grâu și neghina din neghină. Alegerile noastre nu pot proveni decât din credințele și convingerile noastre. Convingerile, din valori. Dacă valorile mele sunt înalte, voi avea convingeri adânci și alegeri înțelepte. Dacă valorile mele sunt de nimic, convingerile și alegerile vor fi pe măsură.

Acolo, în valorile noastre, stă sănătatea moralității noastre. Ceea ce voi face depinde în cea mai mare măsură de aceste valori pe care le-am îmbrățișat. Dacă omul este o valoare, atunci viața, integritatea, libertatea lui vor fi în atenția mea la fiecare gest făcut, cuvânt rostit sau faptă. În caz contrar, veacurile au dovedit josnicia la care se poate coborî chiar în numele unor idealuri presupus nobile…

Isus a spus:

Căci unde este comoara voastră, acolo este și inima voastră.

Acolo unde este inima voastră însă, sunt și alegerile voastre.
Tot acolo și consecințele…