Ce altceva ar putea trezi fericirea noastra, daca nu simpla, dar nu superficiala existenta in afara influentei Fricii si a Foamei, a acestor energii lasate sa determine acceptata noastra ingradire in infinitul libertatii?
Pentru ca Frica şi Foamea sunt cele două fatete ale aceleiasi determinari. Frica de anonimat, de ternarea chipului nostru, si foamea continua de afirmare.
Fuga de noi si foamea de noi.
Suntem înfricosati de faptul ca nu am devenit Dumnezeu si infometati de a-I lua locul.
Fericirea nu apare insa decat prin moartea idolilor, a zeilor pantecelui nostru pe care-i toleram. A dictatorilor carora le platim tribut si le daruim puterea noastra zilnica.
Apare doar cu lepadarea de sine in virtutea iubirii, pe care Dumnezeu ne-o cere zilnic, nu printr-o dezbracare treptata de chipul chinuit de lacomie si neimpliniri, printr-un lung si anevoios efort, adica, de a te lipsi de cate o meteahna pana la golire, ci daruirea totala a intregii noastre fiinte deodata si pentru totdeauna.
Iar daca bucuria de a fi lasat povara constiintei – martor incomod al propriei noastre rataciri -, definitiv si irevocabil disparuta in spatele iubirii divine neconditionate decat de simpla noastra duhovniceasca deschidere spre Dumnezeu, asadar daca aceasta ametitoare si dulce prabusire in El e umbrita, daca nu chiar impiedicata, de obsesia amarei renuntari, ei bine, Cerul va ramane in intunecimea in care baierele cugetului nostru invartosat il tine.
Dar pana la a ne fi limpede faptul ca mecanismele interioare ale harului iubirii revarsate de Mantuitor sunt suficiente spre a calma zbuciumul creat de lipsa identitatii pe care o constientizam in noi, prin insasi capacitatea acestuia de a izvori identitate, vom rataci purtandu-ne luptele afirmarii imaginarei noastre importante.
Comentarii Recente