„Nebunia înseamnă să faci acelaşi lucru în mod repetat şi să te aştepţi să obţii alt rezultat.” – Albert Einstein
Orice comportament greşit va duce la consecinţe neplăcute. Cu cât se persistă mai mult în el, cu atât consecințele vor fi cu o durată mai lungă și mai neplăcute. Nu poți să te aștepți să culegi binele, confortabilul, plăcutul în viață atâta timp cât sădești un comportament nepotrivit. Din păcate, pentru mulți dintre cei vizați, confruntarea cu aceste consecințe sunt impiedicate de apropiații lor. Aceștia refuză, din slăbiciune desigur!, să-i lase pe cei în cauză să se confrunte cu rezultatele normale ale faptelor lor.
De ce să nu tolerezi greșeala?
Oamenii nu învață din ceea ce le spui atunci când greșesc. Ei învață în special din experiențele neplăcute pe care le au datorită faptelor lor. Poți să le predici oricât, poți să-i mustri, poți să-i dădăcești. Degeaba. Dacă tu nu-i lași să se confrunte cu neplăcutul, nu vor învăța. Asta până într-o zi în care, nefiind acolo ca să-i „protejezi”, vor trebui să se confrunte cu consecințele modului lor de a fi și a se comporta. Acest mod de a fi și a se comporta, îngrășat de-a lungul timpului, va genera o reacție neplăcută din partea lumii – care nu-i va menaja deloc. Probabil că nu ți-ai dori să treacă prin astfel de șocuri: respingere, îndepărtare (exmatriculare, concediere), poate chiar violentare.
Ce aduce protejarea greșelii
Protecția față de consecințele greșelii predispune la slăbiciune de caracter cu urmări grave. Lenea protejată nu va crea prosperitate, ba chiar nici subzistență. Egoismul nu va naște în nimeni generozitate ca răspuns, ci respingere și izolare. Egocentrismul va genera singurătate. Mândria, cădere.
E simplu: ce plantezi, aceea va răsări.
Dar cum să-i protejăm totuși pe cei dragi?
Dacă vrei (și sigur vrei) să-i protejezi pe cei de lângă tine, oricine ar fi ei, nu ai de făcut decât să le stai aproape. Să fi sigur și să-i asiguri de prezența ta pentru orice eventualitate. Să stai cu ochii pe ei.
A sta cu ochii pe ei înseamnă a le da o mână de ajutor atunci când nu se descurcă în gestionarea consecințelor faptelor săvârșite. Înseamnă să-i apuci de guler și să-i tragi înapoi dacă se îndreaptă spre prăpastie. Înseamnă să le pui în vedere acele consecințe și să te asiguri că le-au înțeles.
Protecția exagerată duce la handicap
În rest, învățăm doar din experiențe. E bine să te simți confortabil cu acest adevăr. Întreabă-te ce ți-ai însușit din ceea ce te-au învățat, avertizat, călăuzit ceilalți? Cred ca îți vei da același răspuns pe care mi l-am dat și eu: doar ceea ce ai experimentat. Fie că ai experimentat punând în aplicare sfatul bun, fie că nu l-ai pus… Face parte din creșterea și maturizarea noastră.
A nu lăsa pe cineva să învețe din experiență făcând în locul lui lucrurile sau nelăsându-l să încerce și să se confrunte cu consecințele înseamnă să-l „handicapezi” social, profesional, emoțional, ba chiar și intelectual.
Înseamnă, în final, să-ți procuri neplăceri și disconfort.
Tu ce alegi să faci pentru cel drag de lângă tine?
Fie el membru al familiei, prieten, bun coleg?
Comentarii Recente